Dan Svetog Ambrozija – zaštitnika pčelara – Maruševec

07.12. se slavi dan Svetog Ambrozija zaštitnika pčelara. Na Sv. Ambrozija se kao malu bebu spustio roj pčela, nakon čega su svi prisutni bili uzrujani situacijom. Ambrozijev otac, i sam pčelar, ostao je smiren i pričekao. Roj je kasnije otišao bez da je bio koja pčela ubola ili nudila malom djetetu. Kasnije je Sveti Ambrozije bio omiljen propovjednik među ljudima te su ljudi pričali da Ambroziju teče med iz usta koliko su njegove propovijedi bile lijepe.

Zbog toga su pčelari iskoristili taj blagdan za druženje sa najmlađima i priču o pčelama – divnim stvorenjima kojima smo svi oduševljeni.

U suradnji s Općinom Maruševec održali smo radionicu za učenika 4. razreda Osnovne škole Gustav Krklec u Maruševcu. Na radionici smo pričali o zanimljivostima o pčelama, zanimljivostima i dobrobiti od konzumacije pčelinjih proizvoda, kako se ponašati u susretu s pčelama i kako pomoći sebi i pčelama.

Djeca su pokazala veliko znanje o pčelama, a posebno su znanje pokazali iz područja ekologije i održivosti okoliša koji su zajednički preduvjeti za život pčela, čovjeka i svih ostalih živih organizama na planetu Zemlji.

Djeci su prezentirani pčelinji proizvodi i djeca su imala priliku probati različite vrste medova koji proizvode članovi PU Čmalico iz Bednje. Također je donirana određena količina meda koja će se korisiti u školskoj kuhinji.

Posebnu zahvalu dugujemo načelniku Općine Mariu Klapši koji je pomogao i ovu aktivnost, a pomaže općenito rad PU Čmalico kao i ravnatelju Osnovne škole Gustav Krklec Tomislavu Vinceku koji nam je omogućio takvo druženje.

S obzirom na vrlo dobru reakciju djece i prisutnih učitelja, načelnik Klapša i ravnatelj Vincek izrazili su želju da se takve aktivnosti nastave i u budućnosti.

Maruševec -1
Maruševec -2
Maruševec -3
Maruševec -4
Maruševec -5
Maruševec -6
Maruševec -7
Maruševec -8
Maruševec -9
previous arrow
next arrow
Maruševec -1
Maruševec -2
Maruševec -3
Maruševec -4
Maruševec -5
Maruševec -6
Maruševec -7
Maruševec -8
Maruševec -9
previous arrow
next arrow