Posjeta Vukovaru – gradu heroju

Dana 09.10.2022. 37 članova Pčelarske udruge Čmalico organizirano je posjetilo Grad Vukovar.

U vrijeme početka agresije na Republiku Hrvatsku značajan broj branitelja Vukovara bio je s područja Varaždinske i Međimurske županije. Pripadnici Zasebne postrojbe policije Policijske uprave Varaždinske branili su Hrvatsku i Vukovar sve do trenutka njegovoga pada.

U obrani domovine u Vukovaru život je položilo petero branitelja iz našeg kraja, naših prijatelja, rođaka, znanaca. Posjeta Vukovaru iskorištena je za posjetu mjestima gdje su se naši branitelji borili, mjestima njihova ranjavanja i pogibije, odnosno mjestima gdje su bili zatočeni i mučeni, te njihovim stratištima.

Udruga tradicionalno ima kvalitetnu suradnju sa Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata pa je tako sa pčelarima bio i njihov član Vlado Horvatić, koji je i sam bio branitelj Vukovara i zatočenik srpskih logora koji je ispričao svoja sjećanja iz tih teških dana.

Prvo smo posjetili Trpinjsku cestu znanu kao ‘groblje tenkova’ koju su najviše branili varaždinski i međimurski branitelji te je to i mjesto gdje je podignuta spomen ploča za sve poginule branitelje s tog područja. Posjetili smo spomen područje Ovčare – hangare u kojima su bili zatočeni branitelji i civili te Spomen dom koji podsjeća na sve stradale branitelje na Ovčari. Nakon Spomen doma posjetili smo mjesto na kojem se nalazila masovna grobnica ubijenih ranjenika iz Vukovarske bolnice. Sljedeća odrednica je bilo Vukovarsko groblje i spomenik Zračnog križ, odnosno grob Blage Zadre -zapovjednika obrane Vukovara. Vukovarski vodotoranj izaziva posebne emocije te je poseban doživljaj bio uspeti se na njega i stati ispod zastave koja se ponosno vijorila s vrha vodotornja do samog pada obrane grada. Prije povratka kući, obišli smo i ostatke tvornice i skloništa Borova, mjesta koje je najdulje pružalo otpor agresoru i crtu razdvajanja između Borovog sela i Borovog naselja koju su također držali naši branitelji. S području koje pokriva PU Čmalico u obrani Vukovara život su izgubili Dragutin Godinić, Vjekoslav Cerovečki – Cigo i Stjepan Vusić, a među posmrtnim ostacima ranjenika iz Vukovarske bolnice na Ovčari identificirani su mučki ubijeni Josip Kapustić i Tomo Jambor.

Na svim mjestima koje smo posjetili zapaljene su svijeće i odana duboka počast palim braniteljima i njihovoj žrtvi u obrani Vukovara i suvereniteta Republike Hrvatske.

Na kraju dana svi su bili prožeti osjećajima tuge i žalosti zbog svih patnji stanovnika i branitelja Vukovara, ali i sretni i ponosni jer se u Vukovaru opet, kao i u vrijeme obrane, vijori Hrvatska zastava s vrha vodotornja.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider