Edukacija za pčelare

Dana 23.01.2020. u prostorima Osnovne škole Franje Serta u Bednji održano je više edukativnih predavanja. S obzirom da su osim pčelarskih tema bile obuhvaćene i širem krugu poljoprivrednih proizvođača interesantne teme, edukaciji su mogli prisustvovati svi zainteresirani proizvođači.

Na području gradova i općina koje pokriva PU Čmalico značajne površine nalaze se pod vinogradima, a neki pčelari su ujedno i vinogradari pa je tema prve edukacije bila zlatna žutica vinove loze. Temu je predstavila Zrinka Večerić viša stručna savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede. Zlatna žutica vinove loze ili fitoplazma karantenska je bolest koja na području sjeverozapadnog dijela Hrvatske poprima epidemijske razmjere. Samo ozbiljnim i sustavnim pristupom borbi protiv bolesti moguće je istu staviti pod kontrolu. Bolest je obavezno suzbijati sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja zlatne žutice iz 2013. godine. Kako bi se pratila prisutnost i brojnost američkog cvrčka koji je jedini prijenosnik bolesti potrebno je u vinograde postaviti žute ljepljive ploče i dva do tri puta tretirati nasade insekticidima koji imaju odobrenje za suzbijanje navedenog štetnika. Problem je što nema insekticida koji suzbija američkog cvrčka, a da nije štetan za pčele pa se stoga apelira na pčelare da prije tretiranja pokose vinograde i tretiraju u doba dana kada nema leta pčela.

Drugu temu predstavio je Jurica Bengeri, a odnosila se na mogućnost korištenja mjera iz Programa ruralnog razvoja, odnosno mjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva. Iznesene su specifičnosti i prihvatljivi troškovi svake pojedine mjere. Mjere su primjerenije OPG-ovima koji se bave stočarstvom ili poljoprivredom, a za pčelare je možda najinteresantnija mjera 4.1.3. koja se odnosi na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Mara Bogovorić dr.sci. prezentirala je novosti vezane uz upis poljoprivrednih proizvođača u upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Novost su samoopskrbna poljoprivredna gospodarstva koja se poljoprivredom ne bave kao osnovnom djelatnošću i ekonomska vrijednost poljoprivrednog gospodarstva je do 3.000 €. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva se poljoprivredom i s njima povezanim djelatnostima bave trajno i s ciljem stvaranja dohotka. U PG-u u radu mogu sudjelovati svi članovi kućanstva dok kod OPG-a svi članovi obitelji. OPG-i se osim proizvodnjom mogu baviti preradom ili uslugama. OPG može obavljati samo one djelatnosti za koje je registrirano. Pčelare je najviše zanimalo kako se tretira proizvodnja i prodaja meda. PG-ovi i OPG-ovi koji se bave pčelarstvom mogli bi proizoditi med i ostale proizvode i prodavati ih na veliko. Ukoliko oni pakiraju med u staklenke i žele taj med prodavati na javnim mjestima trebali bi imati registriranu dopunsku djelatnost za preradu.

Zlatko Tomljanović dr.vet.med. u okviru Nefertiti programa održao je edukaciju o proizvodnji proprolisa. Pobrojao je proizvode koji se mogu proizvoditi od propolisa i predstavio neke od recepata za pripremu istih. Također su pobrojane mnoga poznata ljekovita i korisna svojstva propolisa kao i činjenica da je propilisu još velik broj sastavnih tvari čiji sastav nije definiran. Najpopularniji proizvod na tržištu je tinktura od propolisa. To je ujedno i najveća poteškoća s obzirom da se kao otapalo za propolis koristi alkohol, a proizvodnja i stavljanje alkohola u promet podliježe trošarinama i kontroli carinske službe. Da bi se mogle platiti trošarine potrebno je napraviti analizu suhe tvari u proizvodu kao i analizu volumnog udjela alkohola u proizvodu što značajno poskupljuje proizvodnju. Pojašnjena je cjelokupna procedura prijave i ishođenja potrebnih dozvola za prodaju navedenih proizvoda. Iskazano je veliko nezadovoljstvo navedenim zakonskim rješenjem s obzirom na to da mali pčelari na godišnjoj razini upotrijebe vrlo malo alkohola i nada da će krovna pčelarska organizacija uspjeti ishoditi izuzeće za navedenu proizvodnju.

Edukacija OPG-ovi
DSC_0109
DSC_0118
DSC_0123
DSC_0127
DSC_0146
previous arrow
next arrow
Edukacija OPG-ovi
DSC_0109
DSC_0118
DSC_0123
DSC_0127
DSC_0146
previous arrow
next arrow