Godišnja skupština

Dana 19.01.2020. u Restoranu Kaznionice u Lepoglavi održana je godišnja skupština Pčelarske udruge Čmalico. Na početku je izabrano radno predsjedništvo, a nakon izvješća mandatne komisije da je skupštini prisutan dovoljan broj vijećnika za valjani rad, prihvaćen je dnevni rad. Uduga trenutno broji 62 pčelara koji pčelare sa preko 5100 pčelinjih zajednica.

Predsjednik udruge Danijel Godinić podnio je izvješće o radu udruge i financijsko izvješće za 2019. godinu. Istaknuto je niz aktivnosti u kojima je udruga sudjelovala, a neke od najzanimljivijih su podjela sadnica medonosnog bilja, medeni doručak u OŠ Bednja, sudjelovanje u proslavi Dana pobjede i hrvatskih branitelja kada je doniran med, te druge donatorske akcije. Nakon toga je predstavljen plan rada za 2020. godinu. U raspravi je istaknuto da je program rada vrlo općenit i da je financijski plan vrlo općenit. Prijedlog je bio da se konkretiziraju aktivnosti i da se zaduženja podijele podjednako na sve članove udruge kako se ne bi događalo da većinu aktivnosti odrađuje manji broj članova. S tim dijelom se je za ubuduće složilo predsjedništvo, a što se financijskog plana tiče istaknuto je da Udruga jedino može biti sigurna u prihod koji će prikupiti od članarina, a svi ostali prihodi, a samim time i rashodi ovise o projektima na koje će se udruga prijaviti i donacijama jedinica lokalne uprave na koje se nikad sa sigurnošću ne može računati. Sva izvješća i plan rada za 2020. godinu su nakon rasprave jednokratno prihvaćena.

Nakon radnog dijela skupštine pčelarima su se obratili gosti. Prvi se je skupštinarima obratio Marijan Škvarić, gradonačelnik Grada Lepoglave. Istaknuo je vrlo dobro suradnju Udruge sa Gradom i svesrdnu pomoć koju Grad pruža Udruzi u skladu sa svojim mogućnostima. Udruge je prva u Hrvatskoj pokrenula projekt podjele šećera kao pomoć pčelarima nakon katastrofalne bagremove paše u čemu je grad Lepoglava pomogao dodatnim financijskim sredstvima nabavku šećera za pčelare sa svog područja. U projektu podjele šećera sudjelovali su još Grad Ivanec, te općine Bednja, Klenovnik i Maruševec. Mladen Blaško, načelnik općine Klenovnik istaknuo je da je fascinantno bilo slušati ostvarene aktivnosti u 2019. godini uz pozitivno financijsko poslovanje unatoč ograničenim sredstvima. Zorislav Rodek dr.vet.med. direktor veterinarske stanice Ivanec zahvalio se na uglavnom dobroj suradnji i istaknuo važnost u sustavnom pristupu suzbijanju najopasnijih pčelinjih bolesti i preventivnim akcijama kojim je moguće smanjiti vjerojatnost pojave istih. Dragutin Vedak, član upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza rekao je da je Udruga Čmalico vrlo mlada udruga te da u Hrvatskoj postoji samo jedna mlađa pčelarska udruga. Po veličini spada u srednje velike udruge ali je unatoč svim tim činjenicama jedna od najaktivnijih u Hrvatskoj. Pohvalio je sve članove i novo vodstvo udruge, ta izrazio nadu u daljnji nastavak kvalitetnog rada. Krešo Piljak, član nadzornog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza, ujedno i predstavnik Pčelarskog društva Ludbreg istaknuo je vrlo dobru suradnju među društvima te napomenuo da je međusobnom razmjenom ideja i informacija postignuta dodatna vrijednost te da bi pčelari trebali početi razmišljati puno šire od proizvodnje meda odnosno širiti paletu proizvoda od meda. Predstavnik pčelarske udruge iz Jesenja pohvalio je suradnju sa Udrugom te je kao i svi govornici prije njega pčelarima poželio mnogo lijepog vremena i sreće u 2020. godini.

Skupština je nastavljena ugodnim druženjem pčelara sa svojim gostima uz domjenak.

DSC_0075
DSC_0083
DSC_0085
DSC_0087
DSC_0090
DSC_0093
DSC_0095
DSC_0096
DSC_0098
DSC_0078
DSC_0080
previous arrow
next arrow
DSC_0075
DSC_0083
DSC_0085
DSC_0087
DSC_0090
DSC_0093
DSC_0095
DSC_0096
DSC_0098
DSC_0078
DSC_0080
previous arrow
next arrow