Medni doručak 2020

U povodu dana Svetog Ambrozija, zaštitnika pčelara, pčelari Pčelarske udruge Čmalico iz Bednje u suradnji sa Gradom Lepoglavom i Općinama Bednja i Maruševec proveli su projekt pod nazivom Medni doručak.

U okviru mednog doručka podijeljeno je preko 1 100 bočica meda u četiri osnovne škole i jednom dječjem vrtiću. Projektom je obuhvaćen Dječji vrtić Zibeljko iz Bednje, Osnovna škola Ante Starčevića u Lepoglavi, Osnovna škola Ivana Rangera u Kamenici i Osnovna škola Izidora Poljaka u Donjoj Višnjici te Osnovna škola Gustava Krkleca iz Maruševca sa pripadajućim područnim školama.

Na taj je način za svako školsko dijete osigurana dnevna doza meda , a ravnateljima prigodan medni dar s pčelarskim kalendarima koje će istaknuti na vidljivo mjesto u školama.

Na žalost, s obzirom na on-line način rada i složenu epidemiološku situaciju isto će djeci biti podijeljeno kada to situacija dozvoli. Planirano je bilo odraditi i radionice za naše učenike u kojima bi pčelari predstavili djeci teme vezane uz pčele i pčelarstvo, med i dobrobiti od meda i pčelinjih proizvoda, važnosti pčela i zadružnih kukaca za ekosustav i život na planetu na zanimljiv način. Navedene teme će ovaj puta s djecom, uz pomoć prezentacije koja je za tu namjenu pripremljena, odraditi njihovi razrednici nakon povratka u školske klupe.

Zahvaljujući velikom razumijevanju za tematiku i važnost pčelarstva za opću dobrobit, Pčelarska udruga Čmalico ima vrlo dobru suradnju sa većinom jedinica lokalne uprave s čijeg područja okuplja članove pčelare rezultat čega je i ovaj projekt. Tako je gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić istaknuo veliku važnost pčelarstva koje, osim gospodarske važnosti ima bitnu ekološku komponentu te istaknuo želju da naši proizvodi koji su vrhunske kvalitete budu prisutni i ostanu na lokalnom tržištu. S tim ciljem ponudio je i pomoć oko rješavanje određenih barijera koje se tu javljaju. Načelnik Općine Maruševec Damir Šprem također ističe važnost prepoznatljivosti lokalnih proizvoda, te pčelarima predložio suradnju oko smještaja određenih pčelarskih objekata i suradnju u projektima koji će biti na dobrobit članova, ali i svih ostalim mještana općine. Bezrezervnu podršku u svojem radu PU Čmalico ima od strane općine Bednja od samog osnivanja.

Osim razumijevanja jedinica lokalne uprave veliko razumijevanje i topli doček pčelarima su priredile sve ravnateljice i ravnatelji škola koje smo posjetili. Zaposlenici škola svjesni su svih klimatskih i ekoloških teškoća s kojima se svi susrećemo, te ističu da je najbolji način borbe sa istima preventiva. A kad je o preventivi riječ nema boljega načina od rada sa djecom radi čega su se sve uključene škole bez zadrške i s velikim veseljem uključile u navedeni projekt.

Pčelarskoj udruzi Čmalco jedan od ciljeva je promicanje pozitivnih vrijednosti u društvu i sredini u kojoj djelujemo pa smo pozvali djecu i njihove učitelje na suradnju. Pozvali smo ih danam nacrtaju slike i sličce, napišu pjesmice i ostale likovno-literarne uratke na temu pčela, pčelara, cvijeća i slično koje ćemo mi s radošću objaviti na našim web stranicama.

Pčelarska udruga Čmalico iz Bednje iskreno se zahvaljuje svima koji su doprinijeli i sudjelovali u provedbi navedenog projekta te se veseli budućim suradnjama.

viber_slika_2020-11-29_19-25-54
DSC_0716
DSC_0718
DSC_0719
DSC_0720
DSC_0721
DSC_0722
DSC_0724
DSC_0725
DSC_0726
previous arrow
next arrow
viber_slika_2020-11-29_19-25-54
DSC_0716
DSC_0718
DSC_0719
DSC_0720
DSC_0721
DSC_0722
DSC_0724
DSC_0725
DSC_0726
previous arrow
next arrow

Pčelarska udruga Čmalico Bednja