Nagrađeni pčelari na Međunarodnom ocjenjivanju meda Vukovar 2020.

Pčelarska udruga „Čmalico“ iz Bednje organizirala je za svoje članove sudjelovanje na 12. međunarodnom ocjenjivanju meda u Vukovaru. Ocjenjivanju je pristupilo 8 članova udruge sa 13 vrsta medova, a s medovima koje su dali na ocjenjivanje ostvarili su zapažene rezultate.

Tako su osvojena 4 zlatna odličja, 5 srebrenih odličja, te 4 brončana odličja, a posebno priznanje ostvario je kestenov med koji je proglašen šampionom izložbe u kategoriji kestenovih medova .

Zlatno odlikovanje osvojili su:
MILAN VUKOVSKI – BEDNJA – KESTENOV MED – UJEDNO I ŠAMPION IZLOŽBE U KATEGORIJI KESTENOVIH MEDOVA

KRUNOSLAV ČIČEK – IVANEC – CVJETNI MED

ZVONKO FLEGAR – BEDNJA – CVJETNI MED

DARKO BUŠNJA – BEDNJA – CVJETNI MED.

Srebrno odlikovanje osvojili su:

KRUNOSLAV ČIČEK – IVANEC – KESTENOV MED

ZVONKO FLEGAR – BEDNJA – ŠUMSKI MED

ŽELJKO KRALJ – BEDNJA – MEDLJIKOVAC

KRISTIJAN KOLARIĆ – IVANEC  – JESENSKA LIVADA I KESTENOV MED.

Brončano odlikovanje osvojili su:

MARJAN VUSIĆ –  IVANEC – KESTENOV MED  I MEDLJIKOVAC

IVAN MAVREK – LEPOGLAVA – BAGREMOV MED

DARKO BUŠNJA – BEDNJA – ŠUMSKI MED.

S obzirom da je ova godina bila jako teška i zahtjevna za pčelare s ovog područja, rezultati postignuti na ovako renomiranim natjecanjima govore dovoljno o znanju i vještini naših pčelara kao i o kvaliteti njihovih proizvoda. Dodatnu notu zadovoljstva i ponosa nosi činjenica da su rezultati osvojeni u gradu Vukovaru u čijoj su obrani sudjelovali neki od nagrađenih pčelara Udruge koja ujedno u svojim redovima okuplja velik broj hrvatskih branitelja. 

Osim nagrađenih pčelara sigurni smo da ima još takvih vrhunskih medova među našim pčelarima, samo još nisu odlučili dati svoje medove na ocjenjivanje.

Ovakvi rezultati potiču i dodatno motiviraju pčelare na danji rad i ulaganje dodatnog truda u tu proizvodnju. No s obzirom da niti naše podneblje nije pošteđeno globalnih klimatskih poremećaja, to postaje sve teže i zahtjevnije iz godine u godinu. Treba tako napomenuti da je zbog takvih klimatskih uvjeta, bagremova paša, koja u našim krajevima predstavlja glavnu medonosnu, pašu već tri godine za redom bila izuzetno skromna, a na nekim mikrolokacijama je nije niti bilo. Umjesto da tu to vrijeme pčelari ostvare kakav prihod od sakupljenog meda, prisiljeni su dodatno investirati u šećernu prihranu kako bi pčelinje zajednice održali na životu.

Čovjek je davno shvatio da pčelarstvo nije samo proizvodnja meda, nego da pčela ima puno važniju ulogu u održivosti života na planetu. Tako pčela kao prirodni oprašivač sudjeluje u proizvodnji svakog trećeg ljudskog zalogaja, a ugroženija je kao nikada do sada.

Osim nepredvidive klime koja na život pčela i čovjeka utječe kasnim mrazevima, poplavama, vjetrovima i sušama u zadnje vrijeme pčelari veliku pozornost moraju obraćati na zdravstveno stanje svojih pčela jer su se pojavile neke nove bolesti koje do nedavno nisu bile prisutne na našem području, a izuzetno su stručno i financijski zahtjevne za dijagnosticiranje i liječenje. Uz sve to dodatna opasnost za pčelinje zajednice je i nekontrolirana upotreba pesticida koja donosi velike gubitke.

I ovom prilikom zahvaljujemo se načelniku Općine Bednja Damiru Poljaku koji pomaže Udruzi u njezinom u radu. Bez podrške lokalne uprave pčelarska udruga ne bi tako uspješno funkcionirala i postizala ovako zapažene rezultate. To je u svojem obraćanju prilikom podjele priznanja i ovaj puta istaknuo i načelnik Općine  Bednja te pohvalio rad Udruge i pčelara, a ujedno obećao i daljnju podršku i pomoć potrebnu za kvalitetan rad udruge.

 S obzirom da udruga okuplja članove iz dva grada i tri općine s područja bivše općine Ivanec, zahvaljujemo svim ostalim gradonačelnicima i načelnicima koji se također uključuju u rad udruge, te svojim činjenjem pomažu pčelarima koji žive i pčelare na njihovom području.

Budući su članovi postignutim rezultatima i priznanjima dokazali svoju vrijednost i vrijednost svojih pčelinjih zajednica, nadamo se da ćemo i dalje imati razumijevanje i podršku u rješavanju naših problema. Također potičemo naše poljoprivrednike da se prilikom upotrebe pesticida ponašaju odgovorno te da ne koriste nedozvoljena sredstva, kao i da ne tretiraju svoje nasade u cvatnji i u dijelu dana kada su pčele na paši. Naše pčele i mi biti ćemo Vam iskreno zahvalni.

Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 4
Slika 5
previous arrow
next arrow
Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 4
Slika 5
previous arrow
next arrow