Nove pčelarske vage na Bednji

Dana 23.04.2024. povodom Dana planeta Zemlje Pčelarska udruga Čmalico iz Bednje postala je bogatija za dvije nove pčelarske vage koje će biti uključene u projekt motrenja medenja.

Vage su donacija općine Bednja u sklopu projekta nabavke opreme za rad udruga.

Predsjednik udruge Danijel Godinić zahvalio se načelniku Poljaku na razumijevanju za potrebe Udruge i svesrdnoj pomoći koju Udruga ima od Općine Bednja i njezinih čelnih ljudi od samoga početka rada. Pčelarstvo je izuzetno važna djelatnost koja ima puno širi značaj od proizvodnje meda i ostalih pčelarskih proizvoda. Pčele kao oprašivači sudjeluju u proizvodnji svakog četvrtog zalogaja hrane te je svaka pomoć dobrodošla. Pčelarske vage su izuzeto važan alat u modernom pčelarstvu i pčelarima će sada pružiti potpunu sliku o pašnim prilikama na području Općine Bednja. Predsjednik Godinić je prilikom dana planeta Zemlje načelniku Poljaku simbolički poklonio keramički cvijet, rad Udruge za očuvanje starih običaja iz Donje Voće

Tajnik udruge Milan Vukovski zahvalio se načelniku Poljaku na uvijek otvorenim vratima kada su potrebe Udruge u pitanju. Dodatno je naglasio nesigurnost pčelarske proizvodnje što se najbolje vidi u trenutnoj situaciji. Trenutno je u tijeku cvatnja bagrema, a vremenske prilike su takve da pčele uopće ne mogu iz košnice čime se još jedna pčelarske godine dovedena u pitanje.

Načelnik Općine Bednja dr.sci. Damir Poljak pohvalio je rad Udruge kao i suradnju Udruge sa Općinom Bednja. Naglasio je da Udruga uvijek može računati na pomoć Općinu Bednja i njezinih čelnih ljudi. Pčelarstvom se obično bave starije osobe i mali je broj mladih osoba među pčelarima. Posebno veseli što su danas vage uručene dvojici najmlađih članova Udruge koji žele u svojem radu korisiti suvremene metode pčelarenja. Kao i u svakoj drugoj poljoprivrednoj proizvodnji izuzetno je važno pratiti i usvajati nova znanja i primjenjivati ih u svojem radu. Pčelarske vage će u svakom slučaju pomoći u tome.

Vage su tako uručene Tinu Kušeniću iz Prebukovja i Karlu Smrečkom iz Ježovca. Tako je pored vaga koje su već prije dobivene od Općine Bednja i instalirane u Cvetlinu, Bednji i Rinkovcu projektom motrenja medenja pokriveno cijelo područje Općine Bednja.

DSC_0876
DSC_0877
DSC_0881
DSC_0886
DSC_0890
DSC_0891
previous arrow
next arrow