Sastanak pčelarskih udruga Varaždinske županije i predsjednika HPS-a Željka Vrbosa sa saborskim zastupnikom Sinišom Jenkačem

Dana 26.03.2021. na inicijativu Pčelarske udruge Čmalico iz Bednje u prostorijama gradonačelnika Novog Marofa održan je sastanak pčelarskih udruga s područja Varaždinske županije i predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza Željka Vrbosa sa Sinišom Jenkačem, saborski zastupnikom i članom saborskog odbora za poljoprivredu na temu problema u pčelarstvu.

Nakon otvorenja sastanka, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos upoznao je zastupnika Sinišu Jenkača sa problemima u HPS-u i pčelarstvu. Istaknuo je kako je na početku mandata HPS imao različite organizacijske i financijske probleme koji su se vukli dulji niz godina. Krenulo se u organizaciju i širenje strukture na terenu te je danas većina pčelarskih udruga učlanjena u HPS, te je nakon niza godina i određenih nepopularnih mjera oko uvođenja reda zabilježen rast broja pčelara koji su članovi HPSa. Također je riješeno pitanje koje je dugo godina opterećivalo stanje na terenu, a to je bilo uvođenje pašnih povjerenika za svaku udrugu. Savez je u međuvremenu u potpunosti i financijski konsolidiran.

Jedan od osnovnih problema u pčelarstvu je zakonska regulativa kojom se pčela prema Zakonu o poljoprivredi svrstava u kategoriju stoke sitnog zuba što ni na koji način nije, a na taj način se onemogućava korištenje nekih mjera i potpora koje pčelari u ostalim zemljama EU-a imaju na raspolaganju. S obzirom da je u tijeku donošenje novog Zakona o poljoprivredi potrebno je iznaći zadovoljavajuće rješenje za sektor pčelarstva kako bi pčelari u Republici Hrvatskoj bili izjednačeni sa kolegama pčelarima iz drugih zemalja EU-a. Poznato je da pčelari u svijetu veći prihod ostvaruju od naknada za oprašivanje nego od proizvodnje meda i ostalih pčelinjih proizvoda. Na tom tragu trebalo bi pčelarima omogućiti neki oblik naknade za oprašivanje po pčelinjoj zajednici.

Pčelari po osnovi pčelarstva ne mogu ostvariti nikakve druge poticaje osim naknadu djela opravdanih troškova koji se isplaćuju iz nacionalnog plana za pčelarstvo i plavi dizel za vozila koja se koriste za seljenje pčela što je daleko manje od pčelara iz drugih zemalja EU-a.

Predstavnici Pčelarske udruge Čmalico iz Bednje, Pčelarske udruge Medarica iz Novog Marofa i Pčelarskog društva Varaždin iz Varaždina iznijeli su probleme s kojima se susreću pčelari s njihovih područja, a najznačajniji su pad ili potpuni izostanak prihoda od prodaje meda što je posljedica velikih klimatskih promjena kojima svjedočimo. U takvoj situaciji pčelari su osuđeni na velike troškove kako bi svoje pčelinje zajednice održali na životu. Predstavnici udruga posebno su istaknuli pomoć koju u tim slučajevima dobivaju od jedinica lokalne uprave koji udrugama pomažu ili novčanim iznosima ili pomoći u pčelinjoj hrani. Problem je u tome što neki pčelari zbog nerazumijevanja ili financijske nemoći pojedinih jedinica lokane samouprave ne dobivaju nikakvu pomoć. Kao pozitivni primjeri istaknuti su gradovi Novi Marof, Varaždinske Toplice i Lepoglava kao i općine Bednja, Ljubeščica, Maruševec, Breznički Hum i Breznica. Na sastanak su bili pozvani i predstavnici Pčelarske udruge iz Ludbrega ali se iz nepoznatog razloga nisu odazvali.

Zastupnik Siniša Jenkač koji je i sam kao dijete rastao u pčelarskoj porodici pokazao je potpuno razumijevanje za probleme HPS-a i pčelara. Savjetovao je pčelare što i na koji način treba učiniti da bi se došlo do rješenja trenutnih problema. Obećao je pomoć oko organizacije sjednice Saborskog odbora za poljoprivredu kako bi se članovima istog Odbora uživo prezentiralo probleme i prijedloge mogućih rješenja. Također je članovima Odbora i svim ostalim saborskim zastupnicima potrebno dati pravu i potpunu informaciju o stanju u HPS-u i pčelarstvu jer trenutno kolaju različite neistine ili poluinformacije kojima nije cilj dobrobit hrvatskih pčelara i hrvatskih pčela nego određeni privatni interesi.

Na kraju su se svi zahvalili zastupniku Jenkaču na srdačnom prijemu, vremenu i razumijevanju za probleme u pčelarstvu te su dogovorene daljnje aktivnosti prema temama o kojima se razgovaralo. Zastupnik Jenkač je pohvalio inicijativu i konkretne prijedloge, te se stavio na raspolaganje pčelarima oko iznalaženja sustavnog rješenja za pčelarstvo koje prepoznaje kao djelatnost o kojoj ovisi kako opstanak našeg kraja tako i opstanak cijelog planeta Zemlje.